VOLUNTAS: International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations

Shira Leon Zchout, Ecopeace Middle EastTel Aviv Israel
Alon Tal, Ben Gurion University of the Negev Beersheba Israel

http://link.springer.com/article/10.1007/s11266-016-9723-2?wt_mc=alerts.TOCjournals

First Online:
12 May 2016

DOI: 10.1007/s11266-016-9723-2

Cite this article as:
Zchout, S.L. & Tal, A. Voluntas (2017) 28: 1110. doi:10.1007/s11266-016-9723-2

Abstract

Israeli environmental non-government organizations (ENGOs) are assessed in light of Resource Mobilization Theory, introducing a new method for dividing ENGOs according to strategic orientation. Based on a national survey, 85 groups are categorized as consensus ENGOs that seek understanding aim at finding common grounds, or as conflict ENGOs working “outside the system.” Results show that conflict ENGOs are more grassroots in orientation and consensus ENGOs are more professionalized. Conflict ENGOs operate primarily in local arenas. Consensus ENGOs appear more stable, with larger annual budgets and paid staff, but with fewer registered members. Consensus ENGOs enjoy a wider variety of income sources; receive more funding from government, foreign, and private donations; and have a broader range of self-generated income sources. Conflict ENGOs depend more on membership fees. Both groups are highly dependent on foundation grants. In general, greater resources are associated with consensus activity than among organizations utilizing conflict tactics.
Keywords
Environmental movement Green NGOs Israel Strategies
Résumé

تم تقييم منظمات غير حكومية بيئية(ENGOS) إسرائيلية في ضوء نظرية تعبئة الموارد، إدخال طريقة جديدة لتقسيم المنظمات الغير حكومية البيئية (ENGOS) وفقا” لتوجيه إستراتيجي. إستنادا” على إستطلاع رأي وطني، تم تصنيف 85 من مجموعات منظمات غير حكومية بيئية(ENGOS) على نحو إتفاق على الرأي الذي يسعى إلى فهم الهدف في إيجاد أرضية مشتركة. أو كصراع مجموعات منظمات غير حكومية بيئية(ENGOS) تعمل “خارج النظام”. تشير النتائج إلى أن صراع مجموعات منظمات غير حكومية بيئية(ENGOS) هو أكثر شعبية في التوجيه وإجماع منظمات غير حكومية بيئية(ENGOS) على الرأي بصورة مهنية أكثر. صراع المنظمات الغير حكومية البيئية (ENGOS) يعمل أساسا” في الساحات المحلية. إتفاق المنظمات الغير حكومية البيئية (ENGOS) على الرأي يبدو أكثر استقرارا”، مع الميزانيات السنوية الكبيرة والموظفين المأجورين، لكن مع عدد أقل من أعضاء مسجلين. إتفاق المنظمات الغير حكومية البيئية (ENGOS) على الرأي يستمتع بتنوع واسع من مصادر الدخل؛ يحصل على المزيد من التمويل من الحكومة ، تبرعات أجنبية وخاصة ، وله مجموعة واسعة من مصادر الدخل الذي تم إنتاجها ذاتيا”. صراع المنظمات الغير حكومية البيئية (ENGOS) يعتمد أكثر على رسوم تسجيل العضوية. كل من المجموعتين يعتمد إعتمادا” كبيرا” على منح المؤسسات. بشكل عام ترتبط أكبر الموارد مع نشاط إجماع الرأي أكثر من بين المنظمات التي تستخدم تكتيكات الصراع.